No guanyar pes al Nadal

El Nadal sol suposar un repte per mantenir el nostre pes a ratlla. Moltes vegades ja ens avancem a les festes nadalenques amb els dinars o sopars d’amics i empresa, que són només un preàmbul del que ve a continuació: tiberis abundants, precedits per pica-piques temptadors i acabats amb torrons, neules i polvorons.

Davants de tants excessos, aconseguir mantenir el nostre pes és difícil, però hi ha diverses precaucions que podem prendre per no posar uns quilos de més, sense la necessitat de renunciar als principals banquets.

Comença el dia fent exercici. Fer exercici aeròbic immediatament després de llevar-nos ens ajuda a reduir el sedentarisme, però a més sembla disminuir les ganes d’ingerir aliments, la qual cosa ajuda a perdre, o al menys a no guanyar, pes.

Pesa’t dues vegades a la setmana. Si et peses dues vegades a la setmana durant les setmanes prèvies al Nadal i durant aquest, podràs controlar si estàs posant algun quilo de més.

Evita anar al banquet en dejuni. No cometis l’error de “reservar gana” per als sopars, menjant el mínim la resta del dia, ja que si estàs famolenc el més probable és que acabis menjant molt més del que hauries.

Sigues selectiu. Donada la varietat i abundància dels banquets nadalencs, és evident que si t’ho menges absolutament tot t’engreixaràs. Per això, és millor seleccionar abans de començar el que no et vols perdre. És millor centrar-se en el plat principal, menjant menys de la resta, i sent molt curós amb els entrants i els postres, que són el que, generalment, tenen més calories.

Limita el consum d’alcohol. L’alcohol és la major font de calories, encara que també són perillosos els refrescos. Evitar completament el consum d’alcohol és difícil, però si no vols posar pes el millor és que vagis amb cura i limitis el consum al màxim.

No preparis àpats excessivament abundants. Si ets l’amfitrió, tens l’oportunitat de decidir tu el menú. No caiguis en l’error que els àpats de Nadal han de ser per força súper abundants. No tots els banquets nadalencs han de ser hipercalòrics. Opta per començar amb uns entrants a base de verdures o uns canapès, i com a segon, un guisat al forn.

Menja poc a poc. Concentrar-se en menjar poc a poc és la millor manera de controlar el que mengem. Si menges poc a poc, segur que acabes menjant menys.

No t’emportis la carmanyola. És habitual repartir-se entre els comensals el que ha sobrat de l’àpat. Deixa la carmanyola a casa. Si entres en el repartiment del menjar, el més probable és que l’endemà tornis a menjar massa.

Compensa els excessos. Per mantenir el pes, no és necessari renunciar als àpats nadalencs, però sí els has de compensar amb una dieta ajustada els dies sense celebracions. És llavors quan has d’apostar per les verdures, les amanides i la carn i el peix a la planxa.