Cura dels peus en les persones amb diabetis

Les persones amb diabetis han de tenir especial cura dels seus peus, ja que la diabetis pot afectar els nervis (neuropatia) o causar problemes de circulació de la sang (arteriopatia), cosa que predisposa al desenvolupament de complicacions.

La neuropatia causa entumiment i reducció de la sensibilitat als peus. Com a resultat d’això, els peus són més propensos a fer-se mal. Si apareix una ferida, és possible que la persona no la senti i aquesta empitjori. A més, l’arteriopatia retarda la curació de les ferides, cosa que facilita que puguin infectar-se i ulcerar-se. Fins i tot les ferides o butllofes petites es poden convertir en un problema si s’infecten o no sanen. Es pot desenvolupar una úlcera de peu diabètic que, si no es cuida bé, por acaba provocant l’amputació d’una part del peu.

Què es pot fer?

 • Examineu els vostres peus amb freqüència i de forma regular, fins i tot diàriament si teniu problemes de circulació o de la sensibilitat. Inspeccioneu a dalt, als costats, les plantes dels peus, els talons i entre els dits. Utilitzeu un mirall per veure la planta dels peus, i busqueu zones endurides (callositats), amb esquerdes, envermelliments, punts dolorosos, zones fredes, pell morada o úlceres. Si no podeu fer un examen a fons, demaneu ajuda a un familiar.
 • Renteu-vos els peus cada dia amb aigua tèbia i sabó suau. Els sabons forts poden fer malbé la pell. Verifiqueu primer la temperatura de l’aigua amb les mans o el colze. Assequeu-vos suaument els peus, sobretot entre els dits. Si teniu la pell seca, poseu-vos crema hidratant, però eviteu fer-ho entre els dits.
 • Tingueu cura especialment de les ungles i les callositats. Remulleu-vos els peus en aigua tèbia per estovar l’ungla abans de retallar-la. Talleu l’ungla en forma recta, ja que les ungles corbes tenen més probabilitat d’encarnar-se. Verifiqueu que la vora de cada ungla no exerceixi pressió sobre la pell del dit següent. Les puntes, llimeu-les, no les talleu. Utilitzeu una pedra tosca suaument per eliminar les callositats després d’una dutxa o bany, quan la pell està suau. No utilitzeu callicides.
 • Tingueu cura del calçat. Utilitzeu sabates amples, còmodes i folgades, de materials transpirables, taló baix i sola gruixuda.
 • Altres cures:
  • No aneu descalços, ja que podríeu fer-vos ferides i no notar-ho.
  • Utilitzeu mitjons gruixuts de cotó o llana o pantis sense elàstics ni costures.
  • No utilitzeu bosses d’aigua calenta, mantes elèctriques o altres fonts de calor en contacte directe amb la pell, ja que us podeu cremar sense adonar-vos.
 • Aneu al podòleg si sols no podeu cuidar-vos bé els peus.
 • Aneu a les revisions dels peus que el vostre metge o infermera us han indicat.

 

 

Font: Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria. https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2016/07/11_09.pdf; MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000081.htm