Restrenyiment en el nen petit

El restrenyiment és la dificultat per a l’emissió normal de femta. El nombre de deposicions diàries és molt variable, i pot oscil·lar entre 3 cops al dia fins a una vegada cada 3 dies. Quan la freqüència és inferior a 1 cada 3 dies ja es considera restrenyiment. Els nadons lactants poden fer una deposició cada vegada que fan una presa.

En el restrenyiment, la femta és dura i la seva expulsió sol produir dolor.

Cal sospitar que el nen pateix restrenyiment si té mal de panxa o gasos i si fa esforços per defecar, però no pot i li fa mal.

El restrenyiment pot ser degut a diversos factors:

  • Canvis de rutina (retirada del bolquer, canvi de dieta, malalties).
  • Situacions emocionals (canvi de domicili, naixement d’un germà).
  • Petites lesions al voltant de l’anus que fan que deixi d’anar al bany. Si el nen sent dolor en el moment de la defecació, intentarà evitar-lo endarrerint l’eliminació de femta, però al final només aconseguirà haver d’eliminar femta més dura i més gran, cosa que li causarà més dolor i es reforçarà la seva idea que ha de retenir la deposició el màxim possible.
  • Retard voluntari del moment de la defecació perquè el nen està distret amb altres assumptes o, simplement, perquè no vol fer deposició al vàter del col·legi.

Què puc fer?

  • Els nadons alimentats amb llet materna no solen tenir restrenyiment, però sí els que prenen biberó. En aquests casos, és possible que necessitin una llet especial, que indicarà el pediatre.
  • Cal evitar que el nen tingui dolor quan fa la deposició. Per això, abans de res cal tractar les lesions anals que puguin augmentar el dolor (fissures, inflamacions de l’anus, etc.), i també donar-li un medicament laxant que estovi les deposicions i estimuli les ganes de defecar per restablir un hàbit intestinal normal. Els laxants només s’han de fer servir si els recepta el pediatre.
  • Facilita que vagi al vàter quan en tingui ganes, no el facis esperar ni reprimir aquestes ganes.
  • És fonamental afavorir un hàbit regular. Pot ser útil seure’l al vàter després dels àpats, almenys 5-10 minuts cada vegada, sense presses i sense distraccions, animant-lo quan aconsegueixi fer deposició i no preocupant-se massa si les primeres vegades no ho aconsegueix.
  • Utilitza un orinal o un vàter per a nens o col·loca un adaptador al vàter de casa. Si el nen pot tocar amb els peus a terra, li serà més fàcil fer l’esforç; si no arriba, pots col·locar-li una banqueta.

 

Fuentes: Asociación Española de Pediatría, https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/estrenimiento-en-nino-pequeno; Guía Práctica de Salud SemFyC, https://www.semfyc.es/wp-content/uploads/2021/12/17_Unidad_2020-5-1.pdf