Cura de la pell a l’hivern

Estem a l’hivern i és precisament ara quan més necessari és tenir cura de la pell. I és que amb l’arribada del fred la nostra pell pateix més del que és habitual.

Aquest problema afecta més a les persones que tenen la pell seca de manera fisiològica o a aquelles amb problemes de base patològica, com les persones amb pell atòpica.

El cutis és la part més sensible, ja que és una de les zones on la pell és més fina i per tant una de les zones que més acusarà aquests canvis.

Però a més de cuidar el cutis, no hem d’oblidar els llavis, la pell de les mans i la del tot el cos en general.

Per què es resseca la pell a l’hivern?

Les causes que provoquen sequedat de la pell a l’hivern són:

 • El fred, que causa una contracció dels vasos sanguinis, disminuint l’irrigació de la pell.
 • Els sistemes de calefacció, que augmenten la sequedat de l’ambient i també de la nostra pell.
 • Els canvis bruscos de temperatura.
 • L’aigua calenta de la dutxa ajuda a deshidratar la pell.
 • La disminució de la quantitat d’aigua que ingerim diàriament.

Què podem fer?

És important hidratar i nodrir la pell amb freqüència durant l’hivern, ja que és quan més es resseca.

 • Intentar baixar la temperatura de les calefaccions quan es pugui, i evitar els canvis bruscos de temperatura, és a dir, passar d’un ambient caldejat per la calefacció a l’aire lliure, quan la temperatura a l’exterior és molt baixa.
 • Aplicar un producte humectant, en crema o sabó.
 • Baixar la temperatura de l’aigua de la dutxa, i reduir-ne la duració.
 • Beure molta aigua. El cos necessita aigua, però si no en bevem prou, l’agafarà de la pell.
 • Utilitzar maquillatge en crema, que actua com una segona pell. Millor optar per cosmètics que continguin hidroxiàcids, retinol i/o vitamina C, que redueixen les arrugues superficials, que es noten més amb les baixes temperatures.
 • No oblidar la protecció solar. Els raigs del sol segueixen incidint en la nostra pell a l’hivern i serà necessari seguir protegint-nos d’ells, encara que una protecció entre SPF15 i 20 pot ser suficient.
 • No abusar de l’exfoliació a l’hivern, ja que la pell pot quedar més sensible.
 • Afegir a la dieta complements orals amb vitamines antioxidants dels grups A, B, C i E que, si bé no reverteixen l’envelliment, sí milloren l’aparença.
 • Disminuir la ingesta d’alcohol i el consum de tabac, ja que, junt amb el fred, redueixen la vascularització cutània, fent augmentar així la deshidratació.

Com triar la crema hidratant?

La pell actua com una barrera de protecció davant de qualsevol canvi exterior, i la seva funció, entre d’altres, és protegir la resta de l’organisme de les inclemències meteorològiques. No obstant, no totes les pells són iguals, el grau de sensibilitat és diferent i per tant la seva reacció també. Per aquesta raó, els dermatòlegs subratllen la importància de que cada persona conegui les característiques de la seva pell i el grup al que pertany: grassa, normal, seca i molt sensible.

La pell molt sensible és la que més pateix, tant a l’hivern com a l’estiu. Es caracteritza per ser molt irritable amb els canvis de temperatura o les alteracions climatològiques i també amb el frec amb la roba. A més, aquest tipus de pell tendeix a enrogir i alterar-se amb facilitat. En aquests casos, la cura i la hidratació han de ser molt més intenses que en les pells normals, mixtes o grasses.

La pell seca sol esquerdar-se i ressecar-se amb facilitat amb el fred i per això necessita una adequada hidratació.

La pell grassa aguanta millor els canvis bruscos de temperatura i també els rigors propis de l’hivern i de l’estiu.

S’ha de triar una bona crema hidratant. És important que la crema porti components humectants, que atreguin aigua a dins de la pell, com la glicerina, propilèn-glicol, urea i lactat sòdic, i components amb efecte oclusiu, que serveixen de barrera, per impedir la pèrdua d’aigua epidèrmica, com són la lanolina, la silicona i els seus derivats.

Per evitar llavis ressecs, s’ha d’aplicar un bàlsam per a llavis freqüentment, sobre tot abans de sortir a l’exterior i vàries vegades mentre estem exposats al fred.

I no ho oblidi: consulti al farmacèutic. Ell podrà aconsellar-li la millor cura per a vostè.

 

Fonts: Academia Española de Dermatologia y Venereologia http://www.guioteca.com/